Nájemní smlouva? Na co nezapomenout!

David Makovský, 1. August 2016 Kategorie: Investiční byty

Pokud pronajímáte byt a chcete se vyhnout všem nepříjemnostem, je dobré věnovat zvýšenou pozornost nájemní smlouvě. Ta zajistí právní vztah mezi pronajímatelem a nájemníkem a může se stát prostředkem k vymahatelnosti případného dluhy nebo k řešení některých problémů. Co tedy ve smlouvě nesmí chybět, aby byla neprůstřelná?

Základní informace

Smlouva o pronájmu neboli nájemní smlouva se sepisuje především na pronájem bytu. Musí mít vždy písemnou podobu a obsahuje právní závazky a vztahy mezi pronajímatelem a nájemníkem. Nový občanský zákoník nahrává spíše nájemníkovi, který si může dovolit více věcí než v minulosti, ale sepsáním správné nájemní smlouvy anulujete případná nedorozumění a stížnosti.

Při hledání nájemníka je vhodné být velice opatrný a vyhnout se tím případným neplatičům. Můžete si například případné zájemce zkontrolovat v insolvenčním rejstříku nebo v databázi neplatičů. Dalším krokem je sepsání správné nájemní smlouvy.

Co by měla obsahovat?

Smlouva o pronájmu by měla obsahovat přesnou specifikaci pronajaté nemovitosti nebo bytu, nejen adresu, ale v případě domu i katastr a v případě bytu také podlaží a číslo bytové jednotky, aby se předešlo záměně. Dále by měla smlouva obsahovat údaje o platbě nájemného, jeho výši, splatnost, podle Nového občanského zákoníku nejpozději pátý den v daný měsíc, a číslo účtu, kam nájemné hradit.

Celá částka by navíc měla být rozdělena do samostatných položek: za nájem, zálohy na služby, ideálně s rozpisem, jaké služby jsou v nájmu poskytovány.

Nezapomeňte na kauci

Ve smlouvě by také neměla chybět možnost účtování fondu oprav, který se může každý měsíc lišit nebo případné zvyšování nájemného, které ale nesmí dosáhnout více jak 20 procent. Do nájemní smlouvy si nezapomeňte vložit také kauci, která se uplatní v případě problémů s placením nájmu nebo za škody způsobené nájemcem. Pokud je nájemce spolehlivý a nemá žádné dluhy, po skončení pronájmu se mu kauce vrací a má právo na obdržení úroků z jistoty, a to v minimální zákonné výši.

Než byt předáte nájemníkovi

Před nastěhováním nového nájemce je vhodné také zaznamenat stavy měřidel a k nájemní smlouvě přidat předávací protokol s popisem vybavení bytu, stavu věcí, nejlépe s fotografiemi bytu. Nedílnou součástí smlouvy je informace o délce nájemního vztahu - buď se stanoví určité rozmezí od do, nebo doba neurčitá.

K podpisu smlouvy by mělo dojít těsně před nastěhováním nájemníků do bytu. Na jejím konci by mělo být uvedeno, že nájemce má právo zažádat soud o přezkoumání její oprávněnosti a platnosti.

Zdroje: bydleni.idnes.cz, www.home-institute.cz

← Zpět do kategorie Investiční byty

Nejnovější developerské projekty