Mohu si dovolit koupit vlastní nemovitost?

Kateřina Halamová, 25. May 2016 Kategorie: Rady

Možná jste právě v situaci, kdy přemýšlíte nad důležitou investicí, jakou je koupě vlastní nemovitosti. Pokud vás již nebaví dohadovat se s vaším pronajímatelem o každoročním zvyšování nájmu nebo nejistota, že vám může kdykoliv ukončit smlouvu a donutit vás ke stěhování, aniž by se jednalo o vaše rozhodnutí, pak je touha po vlastním bydlení jistě o to větší. Spolu s ní však přichází i strach, zda si takto důležitý krok můžete dovolit…

Dopřejte si čas

Důvodů k obavám může být více. Hlavní roli však hrají bezpochyby čas a peníze. Ptáme se, kdy je vhodná doba na usazení se na jednom místě a jak moc se nám sníží flexibilita v otázce hledání či změny zaměstnání. Z finančního hlediska se objevují noční můry, zda si můžeme dovolit všechny náklady, které s sebou vlastní bydlení nutně přináší.

Dobrou radou, jak se z toho všeho nezbláznit a učinit pokud možno správné rozhodnutí, je sepsat si nejdůležitější body v klidu na papír a pečlivě vše zvážit. Proto vám přinášíme 5 zásadních otázek, které vám pomůžou zodpovědět tu nejdůležitější:

„Mohu si dovolit koupit vlastní nemovitost?“

► Otázka #1: Měli byste využít současné situace na realitním trhu?

Ačkoliv to zní lákavě, v každém případě byste se měli řídit především tím, co je aktuálně výhodné pro vás ve vaší konkrétní situaci. Koupě nemovitosti je často záležitostí na celý život a proměny realitního trhu hrají v tomto srovnání pouze krátkodobou roli. Nenechte tedy trh, aby rozhodoval za vás. 

► Otázka #2: Máte naspořeno alespoň 20% z předpokládané ceny nemovitosti? 

Financování nemovitosti prostřednictvím hypotéčního úvěru je v dnešní době naprosto normální. Málokdo má dostatek vlastních prostředků, aby dokázal uhradit cenu nemovitosti v hotovosti. Přesto ale doporučujeme našetřit alespoň 20% z celkové částky, kterou do koupě plánujete investovat. Pokud tuto sumu nemáte, počítejte s tím, že můžete mít problém vůbec získat potřebný úvěr a pokud se vám to přeci jenom podaří, značně se vám tato varianta prodraží.

► Otázka #3: Zvládnete z vašeho měsíčního rozpočtu pokrýt náklady spojené s vlastním bydlením?

Součástí pravidelných plateb bude nejen pravidelná splátka hypotéky, ale i s ní spojené úroky, nutné pojištění či platba daně z nemovitých věcí. Některé tyto položky se navíc mohou v průběhu času měnit a vy i tak musíte být schopni dostát vašim závazkům. Zvažte proto, jak moc je váš rozpočet napjatý a jaký manévrovací prostor máte vlastně k dispozici. 

► Otázka #4: Počítáte s úsporami na údržbu a opravy nemovitosti?

Vlastnit nemovitost s sebou přináší i větší zodpovědnost a nutnost pravidelné péče. Nevyhnete se drobné údržbě v podobě čistění okapů, oprav fasády, malování nebo renovace interiéru. Počítat navíc musíte i nepříjemnostmi většího rázu, jako jsou opravy či výměny kotle na vytápění, boileru, opravy střechy, odpadů apod. S tím vším je třeba počítat a mít v záloze dostatek financí, aby vás každá taková událost nenutila sahat po nevýhodných půjčkách.

► Otázka #5: Jak dlouho plánujete setrvat ve vašem novém domově?

Pokud již nyní tušíte, že plánovaná koupě nebude bydlením na celý život, doporučujeme důsledně zvážit všechny náklady, které s sebou toto rozhodnutí přináší. Již samotný proces koupě je poměrně nákladný, když uvážíte poplatek realitní kanceláři, využití služeb právníků, úhradu daně z prodeje nemovitosti apod. I samotné bydlení ve vlastním bývá většinou dražší než v pronájmu právě z důvodu výše uváděného pojištění či pravidelné údržby. Při krátkodobém vlastnictví a opětovném rychlém prodeji se vám proto může taková investice hrubě nevyplatit.

 

Ať už se rozhodnete jakkoliv, nenechte se příliš ovlivnit názory druhých. Dobře míněná rada rozhodně může pomoci, ale nikdo nezná vaši situaci lépe než vy a proto jste právě vy tím pravým odborníkem na váš život.

Zdroje: www.Trulia.com

← Zpět do kategorie Rady

Nejnovější developerské projekty