Létem provoněná kuchyně

Magdaléna Jirásková, 20. June 2016 Kategorie: Trendy

Ke správnému létu patří i výborné jídlo plné čerstvých a kvalitních surovin, které rozvoní byt, dům či zahradu. A jak zajistit tu správnou vůni? Ideálně právě utrženými bylinkami z vlastních zdrojů.

Na zahradě, balonu nebo třeba i na okenním parapetu

Pokud máte zahradu, není co řešit. Vyberte slunný koutek, který vám bude nejen dobře sloužit, ale můžete zde pomocí bylinek vytvořit i krásnou dekoraci. Obzvlášť pokud záhonek ozdobíte pěknými kameny či mušlemi, které jste si právě přivezli z dovolené.

Pěstování bylinek není problém ani v bytech. Stačí slunný balkón, terasa nebo dokonce i jen šikovný parapet za oknem. Bylinkám se totiž dobře daří i v truhlíkách či květináčích. Při výběru se zaměřte na ty keramické, jelikož dokáží lépe zadržovat vodu a jsou i krásné na pohled.

Jaké bylinky vybrat a jak o ně pečovat

A jaké bylinky se v našich podmínkách nejlépe hodí? Určitě nic nezkazíte bazalkou, oregánem, pažitkou, petrželkou, šalvějí nebo majoránkou, což jsou navíc bylinky, které najdou široké uplatnění v kuchyni i při tolik oblíbeném letním grilování. A na výrobu výborných osvěžujících čajů a drinků doporučujeme přidat ještě mátu a meduňku.

Péče o bylinky není nijak náročná, ale počítejte minimálně s pravidelnou zálivkou. Obzvlášť některé druhy, například bazalka, jsou na dostatečnou vláhu celkem citlivé. Za oknem dejte také pozor, aby nedošlo k jejich spálení, a proto zajistěte alespoň přes poledne částečnou zástěnu.

A jak se vlastně do pěstování pustit? Jednou z variant je pěstování přímo ze semínek, na které je však už nyní poněkud pozdě. Lepší proto bude zakoupit již vzrostlé rostlinky, které si zasadíte podle potřeby. Tato varianta je navíc, zejména pro začátečníky, jistější i svým výsledkem a navíc nemusíte dlouho čekat. Proto neváhejte a o víkendu již můžete rodinu či přátele překvapit skvělým letním jídlem!

Zdroje: hobby.idnes.cz, www.dumazahrada.cz, www.prozeny.cz

← Zpět do kategorie Trendy

Nejnovější developerské projekty