Krátkodobé pronájmy jako možnost zajímavého přivýdělku

David Makovský, 15. June 2016 Kategorie: Investiční byty

Na realitním trhu vzniknul v posledních letech nový trend – krátkodobé pronajímaní bytů. Majitele především láká vidina snadného výdělku, ale správa krátkodobého pronájmu je náročná a skýtá mnohá rizika. Kolik si tak můžeme vydělat a komu je nejlepší byt krátkodobě pronajmout?

Pokud se rozhodnete pořídit si investiční byt a pronajímat ho jen krátkodobě nebo jen odjíždíte na dovolenou či na pracovní cestu a chcete, aby byt byl ve vaší nepřítomnosti obydlený, je dobré vědět, co tento specifický typ pronajmutí obnáší. Hostitelství je možností a příležitostí, jak nechat volné ubytovací prostory vydělávat a zároveň vám to umožní poznat lidi z různých koutů světa.

Kdo si byt pronajme?

Prostředí hotelových pokojů nabízí spolehlivý ubytovací standard, přesto mnoho lidí dává přednost domácí atmosféře a pronájmu bytu. Tato obliba krátkodobých pronájmů celosvětově roste a na trhu se tak objevilo několik specializovaných společností, které se starají o získávání klientů pro jednotlivé byty.

Webové platformy krátkodobého ubytování propojují lidi, kteří mají zájem pronajímat své bydlení, s těmi, kteří bydlení hledají. Pronajímat nemusíte hned celou nemovitost, začít můžete s jednou místností s gaučem a pohodlí svého domova nemusíte v přítomnosti hosta ani opouštět. V zásadě tak cílovou skupinou budou především turisté nebo obchodníci, kteří radši zaplatí za vlastní byt než za hotel. Průměrná cena na webových serverech je 61 eur za noc, což rozhodně není zanedbatelná částka.

Nic není zadarmo

Krátkodobý pronájem vás bude stát především čas a starosti. Je důležitý pravidelný úklid, zajištění všech potřebných věcí, předávání klíčů atd. Doporučuje se hosta také nejprve prověřit, než mu předáte klíč od vašeho bytu. V neposlední řadě je důležité nezapomenout na daňovou povinnost, ta se na krátkodobé pronájmy vztahuje také, a to 15 procenty.

Krátkodobý pronájem se může jevit jako zajímavá možnost pro ty, kteří na určitý časový úsek musí opustit svoje bydlení. Při pronajímání se vyhnete nepříjemným problémům dlouhodobého pronájmu, jako jsou neplatiči. Další výhodou je i nižší opotřebení vybavení. Hosté totiž často v pronajatém prostoru pouze přespávají a tím pádem ho méně využívají. 

Zdroje: www.hypoindex.cz, www.buildingnews.cz, www.home-institute.cz

← Zpět do kategorie Investiční byty

Nejnovější developerské projekty