Jak výnosné mohou být investiční byty?

David Makovský, 29. March 2016 Kategorie: Investiční byty

Co je hlavním lákadlem pro investory? Pravidelný výnos. Investiční byty ho přinášejí hned dvakrát. Stejně jako jiné komodity nebo akcie se postupem času zhodnocují, ale hlavně generují pravidelný příjem z pronájmu. V situaci, kdy jiné investiční příležitosti moc nevynášejí, se jeví nemovitosti jako bezpečný a stálý zdroj příjmů se zajímavým zhodnocením až 5% ročně.

Aktuální situace na realitním trhu nahrává k investičnímu nákupu nemovitostí. Může za to rekordně nízká úroková sazba hypoték, která se pohybuje na hraně dvou procent, ale i pozvolna rostoucí ceny nemovitostí. To se ale může rychle změnit. Nabídka nových bytů značně klesá, což může vést k růstu jejich cen. Momentálně na realitním trhu najdeme ideální podmínky ke koupi investičního bytu, který může dlouhodobě generovat pravidelný příjem. Návratnost celé investice se poté očekává v rozmezí 20 až 25 let.

Nemovitost se nám zhodnocuje hned dvakrát. Poprvé v dlouhodobém horizontu, kde hraje svojí roli čas. V zásadě platí pravidlo „kup a drž,“ protože ceny nemovitostí rostou o něco více než inflace. Důležitým měřítkem je zde lokalita. V posledních letech zaznamenáváme veliký růst cen ve větších městech, především v Praze a Brně. I zde ale záleží na vhodném umístění, doporučuje se investovat do bytů v lokalitě s dobrým dopravním spojením, parkovacím místem nebo školou.

Podruhé se jedná o zhodnocení v krátkodobém horizontu – příjem z nájmu. Jedná se o pravidelný výnos, který nám pronajatá nemovitost bude přinášet. Největším problémem je zde sehnat stálé nájemníky. 

Nejčastěji jsou jako investiční žádány malé byty, 1+kk a 2+kk, které jsou levnější na pořízení a méně náročné na provoz. Veliký důraz je kladen na vhodnou lokalitu. Kromě malých bytů začínají být v kurzu i ty větší, o které mají zájem především rodiny s dětmi. Pro ně je vhodnější bydlet v místě, kde je k dispozici větší množství kroužků pro děti a lepší pracovní dostupnost. Větší byty se ale hůře pronajímají, takže u investorů stále vítězí byty menší. 

Realitní trh je poměrně dobře čitelný i pro běžného občana, který se investování pravidelně nevěnuje. Koupí investičního bytu získá něco reálného, co může buď pronajímat, nebo i využívat. 

Zdroje: www.buildingnews.cz, www.penize.cz, www.hypoindex.cz

← Zpět do kategorie Investiční byty

Nejnovější developerské projekty