Družstevní byty se opět začínají objevovat v nabídkách developerů

David Makovský, 24. March 2016 Kategorie: Novinky

V posledních letech roste výstavba nových družstevních bytů. Je to dáno zvyšující se poptávkou po těchto bytech a větší ochotností bank půjčit na ně peníze. Hlavním rozdílem mezi družstvem a samostatnou koupí je ten, že v případě družstevního bytu kupující složí 30 procent z celkové částky a zbytek pak hradí formou nájmu.

Každou chvíli se dozvídáme o nových minimech hypotečních úroků a čím dál tím větší vstřícností bank, ale hypotéka není pro každého. Jako alternativa se nabízí koupě bytu družstevního, který není vázán složitou dokumentací příjmů a věku. Družstevník v případě zájmu složí 30% z celkové částky a zbytek pak doplácí nájmem. Je důležité si uvědomit, že družstevník není majitelem nemovitosti nebo bytu, ale vlastní jen jistý podíl. Nová družstva nabízejí možnost převést byt do osobního vlastnictví po splacení celkové částky.

Družstevní bydlení má v Praze a České republice dlouholetou tradici. První zmínky se objevují již v 19. století. Velký rozkvět nastal v minulém století, kdy družstevní byty tvořily více jak 40 procent nově postavených bytů. Po roce 1989 se však výstavba skoro zastavila. Až v poslední době se družstva opět vrací, developerské společnosti v čele se společností FINEP začínají družstevní byty opět vracet do svojí nabídky. „V letošním roce plánujeme, že překonáme hranici celkem 500 prodaných bytů v rámci družstevní bytové výstavby od jejího spuštění v roce 2011,“ říká finanční ředitel Finepu Štěpán Havlas.

Podobně jako klasické byty, tak i ty družstevní zdražují. Vhodné hypotéky a rostoucí ekonomika zapříčinily, že rozdíl v ceně je maximálně 10 procentní. Doba, kde rozdíl byl klidně i 30% už dávno neplatí. Jediným zásadním rozdílem nabytí bytu do osobního, nebo družstevního vlastnictví je možnost financování. Výhodou družstevního bytu je také fakt, že bankám nemusíte dodávat potvrzení příjmu a byt lze pořídit na fyzickou osobu v jakémkoliv věku.

Zdroje: archiv.ihned.cz, www.finep.cz

← Zpět do kategorie Novinky

Nejnovější developerské projekty