Nedejte ve vašem domově vlhku šanci

Kateřina Halamová, 1. December 2016 Kategorie: Rady

Přílišná vlhkost v bytě škodí nejen vašim domovům, ale především vašemu zdraví. V místnosti se vyskytují nebezpečné plísně, oblečení je cítit zatuchlinou, sušení prádla trvá několik dní. Pusťte se proto do boje včas!

Vlhkost trápí staré i nové domy

Mohlo by se zdát, že problémy s vlhkostí se vyskytují jen ve starých domech, ale opak je pravdou. I v čerstvé novostavbě vás mohou překvapet černající rohy zdí a zarosená okna. Je to způsobeno tím, že nové omítky a malby musí nejprve pořádně vyschnout a tomuto procesu neprospívají ani dokonale izolující plastová okna. 

Prvním krokem by mělo být pořízení vlhkoměru, který vám pomůže zjistit, jak na tom vlastně jste. Jedná se o celkem minimální investici pohybující se v řádu stokorun a lze jej sehnat i jako součást teploměru. Udávaná ideální vlhkost v místnosti by se měla pohybovat někde okolo 45 až 60 procent, pokud je překročena, začněte jednat. Ze začátku se zkuste řídit několika jednoduchými pravidly a radikálnější postupy nechte na později. 

Kdy si můžete pomoci sami a kdy už ne

V první řadě by mělo být důkladné větrání. V teplých měsících větrejte co nejvíce to jde, v zimě pak často, krátce a intenzivně. Pokuste se také snížit produkci další vlhkosti. Toho docílíte důsledným používáním digestoře při vaření nebo větráku v koupelně. Pokud je to možné, prádlo sušte na balkoně či zahradě nebo si pořiďte sušičku, která navíc ušetří i cenný čas. Pokud je sušení v místnosti nevyhnutelné, vyberte dobře vytopenou a větranou místnost. 

Když ani tato opatření nepomůžou, pozvěte pomocníky. Jednoduchou variantou jsou různé pohlcovače vlhkosti, které využívají tablety, které naváží vodu a ta se zachytí v příslušné nádobě. Další variantou jsou elektrické přístroje, které aktivně nasávají vzduch a zbavují jej přebytečné vlhkosti. Někdy však nezabere ani to a pak je na místě řešit situaci s odborníky. 

Na vině totiž může být špatně provedená izolace nebo střecha, do které zatéká.

Zdroje: bydleni.idnes.cz, www.jaktodelaji.cz, radce.ulovdomov.cz 

← Zpět do kategorie Rady

Nejnovější developerské projekty