Jak uložit zahradu k zimnímu spánku

Kateřina Halamová, 2. November 2016 Kategorie: Rady

Podzim je plném proudu a zima se kvapem blíží. Je tak na čase věnovat poslední důkladnou péči našim zahradám, aby byly na jaře opět ve formě a odměnily se nám bohatou úrodou i svou krásou. Přinášíme několik tipů, jak na to.

Dopřejte zahradě zasloužený odpočinek

Podzim je čas, kdy se vše v přírodě ukládá ke spánku. O tom, jak kvalitní bude, rozhodujeme v případě našich zahrad především my.

Nezapomeňte proto na tyto hlavní oblasti:

► Travička zelená…

Aby byla v příští sezoně opět našim potěšením, je potřeba trávník pořádně uklidit. Posekejte jej na 4-6 cm, pečlivě shrabejte spadané listí a proveďte vertikutaci. Ta spočívá v prořezání plochy trávníku až ke kořínkům, čímž docílíte očištění od mechu a cizopasných hub a dojde tak k lepšímu provzdušnění. Tráva pak bude lépe a hustěji růst. 

► Pro pořádnou sklizeň

Ať už se jedná o záhonky nebo ovocné stromy, zaslouží si právě teď vaší péči. Záhony zryjte, aby mohla půda lépe promrzat, a můžete jim dopřát výživu v podobě zeleného hnojiva (využijete tak trávu z posledního sekání). Jednou za dva roky se také doporučuje zeminu povápnit.

Od všech ovocných stromů odkliďte spadané ovoce a otrhejte i zbylé plody na větvích. Citlivé stromky obalte textilií nebo rohoží a zabezpečte proti okusu. 

► ​Aby květiny opět kvetly

Každá květina vyžaduje jinou péči a podle toho je třeba se zachovat. Trvalky ostříhejte, z letniček schovejte semínka a odstraňte je. Citlivé hlízy vyndejte a zazimujte na tmavém a vzdušném místě. Pokud toužíte po jarních hyacintech, narcisech a tulipánech, je právě teď ten správný čas na jejich vysazení. 

► Ukliďte zahradní nábytek a zazimujte skleník

Aby váš zahradní nábytek zbytečně netrpěl, je vhodné schovat jej do sucha, nebo jej alespoň přikrýt plachtou. Prodloužíte tak jeho životnost a ušetříte si práci s natíráním a opravami. 

V případě skleníku postupujte podobně jako u zeleninových záhonů. Celý prostor navíc vydezinfikujte použitím sirných knotů. Po celou zimu navíc odstraňujte ze střechy sníh, aby nedošlo k jejímu poškození. 

Zdroje: www.prozeny.cz, www.franta-zahradnik.cz, www.dumazahrada.cz

← Zpět do kategorie Rady

Nejnovější developerské projekty