Jak správně připravit dříví na topení

Kateřina Halamová, 21. October 2016 Kategorie: Rady

Na horách už padá sníh a ani v nížinách teploty nedosahují nijak závratné výše. Zima se zkrátka nezadržitelně blíží a za chvíli se rádi schováme do teple vyhřátých domovů. S praskajícím ohněm v krbu vás však ani ta nejmrazivější zima nezaskočí, jen je třeba správně připravit dříví.

Dříví nakupujte s předstihem

Pokud jste se rozhodli pro pořízení krbu či krbových kamen až teď, pak vězte, že na domácí přípravu dřeva je již pozdě. Správně připravené dříví by totiž mělo alespoň jeden až dva roky prosychat, aby se z něj dostala přebytečná vlhkost, která snižuje výhřevnost, a navíc se pak zbytečně znečišťují kamna. Nicméně nebojte, že byste se o praskající uhlíky připravili úplně, jen vás to bude stát o něco více peněz. Na trhu se totiž dají sehnat i naštípaná a proschlá polínka, která vám navíc výrazně ušetří práci. 

Ve volných chvilkách si pak můžete začít připravovat topivo na další sezóny. Nejlacinější variantou je zakoupit kulatinu, kterou si doma nařežete a naštípáte na polena vhodná do vašich kamen a následně je uskladníte, aby mohla prosychat. Pro tyto účely je ideální krytá kůlna nebo dřevník, které dřevo chrání před deštěm. Další variantou je vyskládat špalíky podél zdí. Pěkně vyrovnané dřevo slouží jako dekorace a ještě vám udělá službu ve formě izolace. Počítejte však s tím, že se v něm mohou schovávat hlodavci a hmyz. Pokud pro vás ani jedna z variant není možná, pak se budete muset spokojit s uskladněním dřeva ve volném prostoru. Dbejte na to, aby první polena byla ve výšce alespoň 20 cm nad zemí a aby místem volně proudil vzduch. Vršek pak přikryjte plechem nebo plachtou, abyste zabránili zatékání dešťové vody.

Využijte užitečné pomocníky

Samotná práce se dřevem je velmi fyzicky náročná, což potvrdí každý, kdo tuto činnost někdy vykonával. Co může být pro jednoho příjemná náhrada návštěvy fitness centra, může být pro druhého velmi nepříjemné až vyčerpávající. Naštěstí však existuje výkonná technika, díky které zvládne přípravu dřeva téměř každý. 

Pro zpracování malého množství dřeva vám možná postačí obyčejná sekera a pila, plánujete-li ale větší zásoby, určitě uvítáte motorovou pilu. Na výběr je ze dvou základních druhů a to elektrickou a benzínovou. Elektrické jsou lehčí a jednodušší na údržbu, ale potřebují přívod elektrického proudu a hodí se tak spíše k domu či chalupě. Pro větší výkon a práci v lese budete muset sáhnout po benzínové, která je sice náročnější na údržbu, ale odmění se vám daleko větším výkonem. 

Podobně užitečné jsou i elektro-hydraulické štípačky. Pomůžou vám naštípat nařezaná polena a připravit dříví na finální použití. I zde existují dva hlavní typy a to horizontální a vertikální. Zatímco vertikální mají větší výkon a hodí se i pro větší špalky z tvrdého dřeva, horizontální jsou skladnější a lehčí a především výrazně lacinější. 

V každém případě myslete na ochranné pomůcky, mezi které patří minimálně rukavice, ochranný štít či brýle a boty s pevnou špičkou.

Zdroje: www.ceskykutil.cz, vytapeni-klimatizace.bydleniprokazdeho.cz, www.svet-bydleni.cz, abecedazahrady.dama.cz

← Zpět do kategorie Rady

Nejnovější developerské projekty