Rezidence U Dvou sov připomíná doby dávno minulé

Kateřina Halamová, 21. September 2016 Kategorie: Projekty

O krásách staré Prahy byly napsány již tisíce stran a není se čemu divit. Svými křivolakými uličkami a tajemnou atmosférou láká miliony turistů, kteří se opakovaně nechávají unést jejím kouzlem. Na fasádách stovek domů navíc najdeme dávná svědectví, která jakoby propojovala historii se současností. Jsou jimi domovní znamení, která dříve sloužila namísto čísel popisných a přináší dodnes obraz doby dávno minulé.

Praktický i estetický význam domovních znamení

Na samém počátku rozvoje měst bývalo zvykem pojmenovávat domy a usedlosti podle rodu, který zde žil. Postupem času se ale jako efektivnější ukázalo označování domů pomocí snadno pojmenovatelného a zapamatovatelného prvku, který byl umělecky ztvárněn obvykle ve štítu daného domu. Jednalo se zpravidla o malířské či sochařské dílo nesoucí vyobrazení rostliny, zvířete či věci. 

Původních dochovaných znamení, která skutečně sloužila k identifikaci a označení konkrétního domu, nalezneme v Praze 264 a jejich vznik sahádo 14 století. Hledat bychom je mohli především na Starém či Novém městě, ale i na Malé straně či Hradčanech.

Obdivovat tak můžeme například dům U Tří bílých beránků, U Zlatého tygra nebo U Stříbrné konvice. Fantazie tehdejších tvůrců byla skutečně bohatá, a tak najdeme tak zástupce jak z řad běžných zvířat či předmětů, tak i poněkud exotičtější či nečekaná spojení jako je dům U Bílého pelikána, U Zlatého melounu nebo U Tří divých mužů. 

Letenská perla pro náročné

Upomínku na staré časy nese i historický dům Rezidence U Dvou sov na Letné, který byl vystavěn na přelomu 19. a 20. století a nyní prošel náročnou a zároveň citlivou rekonstrukcí. Zachována byla především zdobná uliční fasáda s římsami a pilastry a původní je i provedení veřejného interiéru včetně kamenného schodiště s kovovými výplněmi.  

Na zájemce zde čekají byty o dispozicích 2+kk až 4+kk s krásnými výhledy z balkonů a teras, které jsou přítomny téměř u každého z nich. K dispozici jsou i sklepy, sklad, či obchodní prostory

Velkým lákadlem je i dokonalá občanská vybavenost lokality a celé blízké okolí. Nadšeni budete jak bezproblémovou dopravní dostupností, která je zajištěna městkou hromadnou dopravou a parkováním přímo u domu, tak bezprostřední blízkostí hned dvou nádherných parků. Jedním z nich je chráněná přírodní památka Stromovka, druhým skvostem jsou pak Letenské sady nabízející nádherné výhledy na Prahu. 

Více informací naleznete na webových stránkách projektu.

Zdroje: domovniznameni.chlumsky.eu, www.feudal.cz, cs.wikipedia.org

← Zpět do kategorie Projekty

Nejnovější developerské projekty