Realitní slovník: A - B

Kateřina Halamová, 9. August 2016 Kategorie: Realitní slovník

Praktický nástroj pro všechny, kteří někdy tápou ve výrazech ze světa realit a hypoték. V novém seriálu postupně osvětlíme nejdůležitější pojmy, se kterými se můžete v průběhu prodeje či koupě nemovitosti setkat.

A

Administrativní cena nemovitosti – cena určená na základě platného právního předpisu (především zákon č.151/1997 Sb., o oceňování majetku)
Advokátní úschova – úschova peněz kupujícího u třetí osoby předtím, než dojde k zápisu do katastru nemovitostí a k následnému vyplacení prodávajícímu
Akontace – v případě hypotéky se jedná o část ceny nemovitosti, která je uhrazena z vlastních prostředků
Americká hypotékahypotéční úvěr, který není účelově vázán a lze jej použít v podstatě na cokoliv, nutné je ručení nemovitostí a je třeba počítat s vyšší úrokovou sazbou než v případě účelové hypotéky
Anuita – stálá splátka hrazená v pravidelných intervalech pro dané období sloužící k úhradě dluhu, skládá se z pevně stanovené vlastní splátky dluhu a úroků. V případě družstevních bytů se jedná o částku na splácení úvěru, který družstvo splácí při výstavbě nebo odkupu domu.
Aukce - způsob obchodování zboží či služeb, kdy není cena předem určena, ale stanoví se až během aukce. V průběhu aukce zájemci podávají své cenové nabídky. Ten, kdo nabídne nejlepší cenu získává právo a povinnost za tuto cenu uzavřít na předmět aukce kupní smlouvu. Na rozdíl od dražby stačí k provozování volná živnost a může probíhat i na internetu.
Australská hypotéka – čím více si půjčíte peněz, tím získáte nižší úrokovou sazbu

B

Bankovní záruka - písemné prohlášení banky v záruční listině, že uspokojí věřitele do výše určité finanční částky, pokud třetí osoba (dlužník) nesplní určité povinnosti a neplní své závazky.
Bezpodílové spoluvlastnictví manželů (BSM) - druh spoluvlastnictví, od roku 1998 nahrazen pojmem Společné jmění manželů (SJM).
Bonita - schopnost dlužníka dostát svým závazkům a včas hradit pravidelnou splátku úvěru. 
Budova rozestavěná – budova, které dosud nebylo přiděleno evidenční číslo a která se nachází alespoň v takovém stupni rozestavěnosti, že je již zřejmé uspořádání prvního nadzemního podlaží.
Budova – nadzemní trvalá stavba, která je spojená se zemí pevným základem a je prostorově soustředěna a navenek uzavřena obvodovými stěnami a střešní konstrukcí.
Byt – místnost nebo soubor místností, které jsou částí domu, tvoří obytný prostor a jsou určeny a užívány k účelu bydlení.
Bytové družstvo (BD) / družstvo – organizace, jejímž cílem je zajišťovat pro své členy bytové potřeby.
Bytový dům – budova určená k obývání více bytů se společným hlavním vstupem z veřejné komunikace.

Zdroje: www.bezplatnapravniporadna.cz, www.kb.cz, cs.wikipedia.org, www.mesec.cz, napoveda.seznam.cz, www.kurzy.cz

← Zpět do kategorie Realitní slovník

Nejnovější developerské projekty