Pražské dvorky opět ožívají a vy můžete být jejich součástí

Kateřina Halamová, 13. September 2016 Kategorie: Projekty

Už jste někdy zažili ten pocit, že jste byli šáleni vlastními smysly? Určitě ano a můžete to zažívat zas a znova pokud propadnete kouzlu pražských dvorků. Ač se často nacházejí v centru metropole, budete mít pocit, že jste se ocitli v krásné vesnické zahradě plné bzučení včel a svěží zeleně.

Místo pro společná setkávání

Využití dvorků a vnitrobloků v dřívějších dobách mělo většinou svůj jasný ryze praktický význam. Klepaly se zde koberce, sušilo se prádlo, bývaly zde pumpy s pitnou vodou. Ve druhé polovině minulého stolení však došlo k devastaci velké části z nich, byly vybetonovány a podléhaly postupnému chátrání, kdy se o ně nikdo nestaral a v mnoha případech se staly spíše přítěží, v lepším případě pak parkovištěm. 

V dnešní době však nastává renesance a upravené dvorečky opět zdobí nejeden činžovní dům. Většinou se najde parta nadšenců, kteří jsou ochotni obětovat svůj čas i peníze a obnovit tak zašlou slávu krásných zákoutí. Takové prostory se pak stávají centrem sociálního a kulturního dění obyvatel daného domu, pořádají se zde různá sousedská setkání, dětské akce, společné grilování a podobně. Samozřejmostí je pak pěstování bylinek a zeleniny a tím pádem i praktické využití nově získaného prostoru. Na některých jsou instalována dětská hřiště nebo se prostor zpřístupní pro vybudování kavárny s příjemným venkovním posezením. V každém případě dvorky ožívají.  

Oáza zeleně a klidu 

Pokud vás kouzlo zeleně za oknem láká, doporučujeme shlédnout jedinečný projekt Garden House developerské společnosti PSN v pražských Dejvicích. Jedná se o dům z 30. let minulého století, který prošel citlivou rekonstrukcí a zachoval si tak svůj původní šarm. Zároveň bylo docíleno veškerého současného komfortu a to v bytech o dispozicích 1+kk až 3+kk s balkony, terasami a předzahrádkami. Velkou dominantou je pak právě společná zahrada ve vnitrobloku, která poslouží k relaxaci po náročném dni. 

    

Lákadlem je i samotná lokalita. Dejvice nabízí jak krásnou architekturu, tak dostatek zeleně. Skvělé možnosti procházek najdete v nedalekém údolí Divoká Šárka, za kulturou můžete vyrazit do vyhlášeného Dejvického divadla. Vybírat budete moci z celé řady oblíbených restaurací a samozřejmostí je i dostatek obchodů, škol, školek či lékařů. Potěší ale i výborná dostupnost jak do centra Prahy, tak třeba na mezinárodní Letiště Václava Havla.

Více informací naleznete na webu projektu.

← Zpět do kategorie Projekty

Nejnovější developerské projekty